Spring rolls z pikantnym sosem orzechowym

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że sajgonki są lepsze bez smażenia. I coraz lepiej wychodzi mi ich zwijanie. Najwięcej pracy to przygotowanie nadzienia, potem proces rolowania idzie błyskawicznie. Dobry pomysł na lunch do pracy – nadzienie do pojemniczka, papier ryżowy osobno, żadna filozofia.

Tym razem do sajgonek przygotowałam pikatny sos, inspirowany tym przepisem. Kocham masło orzechowe i jego połączenie z sosem sojowym i chili. Podejrzewam, że z dodatkiem sosu śliwkowego byłby jeszcze lepszy – do zapamiętania i wypróbowania.

nadzienie sajgonek:

  • 2 marchewki
  • 6 suszonych grzybów mung
  • 200g mięsa mielonego (indyk)
  • 100g makaronu ryżowego
  • 150g kapusty pekińskiej
  • zielona cebulka
  • jasny sos sojowy, sos rybny
  • olej z orzeszków ziemnych

Grzyby namaczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wycinamy twarde środki, kroimy w paseczki. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odsączamy. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Dodajemy do woka razem z grzybami. Kapustę kroimy, dodajemy do woka. Makaron kroimy na 3cm kawałki, dodajemy do woka. Zieloną cebulkę kroimy ukośnie (wygląda wtedy ładniej) i dodajemy do woka. Doprawiamy, odstawiamy.

sos do sajgonek:

  • kopiasta łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżeczka pasty chili (sambal oelek)
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • trochę wody

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy po łyżce wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ostatni krok – rolowanie sajgonek. Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie i rozkładamy na desce, karbowaną stroną do dołu. Nakładamy nadzienie i rolujemy jak naleśniki. Maczamy w sosie i zajadamy. Uwaga, uzależnia! I wersja smażona – niezła, ale naturalne sajgonki smakują mi bardziej.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s