Bezglutenowa, dietetyczna lasagne

Jak sprawić, aby lasagne była dietetyczna?

Jak sprawić, aby była bezglutenowa?

Odpowiedź znalazłam kiedyś na forum dotyczącym diety Montignaca – wystarczy… zastąpić makaron cienkimi plastrami selera. Tadaa!

Część Was pokręci teraz głowami – bo jak może to smakować? Uwierzcie mi – całkiem nieźle. A co najlepsze, można bez wyrzutów sumienia posypać ją serem, polać sosem beszamelowym…. Zaczynamy? Oto mój przepis na dietetyczną lasagne:

Odchudzona lasagne z beszamelem

Sposób na odchudzenie lasagne z wykorzystaniem selera naciowego

  • duży seler korzeniowy
  • 500g mielonej wołowiny
  • puszkę pomidorów pelati
  • małą marchewkę
  • mała cebulę
  • ząbek czosnku
  • łyżkę masła
  • łyżkę mąki
  • 150ml 2.0% mleka
  • świeżo tarty parmezan/pecorino (ew. cheddar albo bursztyn)
  • zioła: bazylia, oregano, szczypta cynamonu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Seler obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Zagotowujemy wodę w dużym garnku i blanszujemy plastry partiami po 5 minut – to będzie nasz makaron. Jeżeli ominiecie ten krok, seler będzie po upieczeniu twardy i niesmaczny.

Na głębokiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę. Kiedy zmiękną, dodajemy wołowinę. Smażymy razem aż mięso nie straci różowego koloru. Dodajemy pomidory, przyprawy (bez gałki muszkatołowej), solimy i dusimy razem do miękkości – ok. 30-60 minut (jeżeli sos ma być bardzo aromatyczny).

Do przygotowania beszamelu, wystarczy w małym garnku roztopić masło, wsypać na nie mąkę, zasmażyć razem i zalać mlekiem. Grudki rozbić dokładnie trzepaczką, zagotować do zagęszczenia się. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Sos powinien być gęsty i gładki.

Teraz złożymy lasagnę w naczyniu do zapiekania: warstwa selera, warstwa mięsna, warstwa beszamelu. Górę zapiekanki posypać obficie parmezanem. Zapiekać w piekarniku 30 minut, aż wierzch apetycznie się przyrumieni…

Selerowa lasagne

Do lasagne można dodać też grillowanego bakłażana lub inne warzywa.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s