Obłędnie zielone, dietetyczne placuszki z ciecierzycy

SAM_4671

Jedna z moich sprawdzonych wersji szybkiej, bezmięsnej kolacji. Piękny kolor placuszki zawdzięczają dodatkowi liści selera naciowego. Najlepiej smakują świeżo przyrządzone – wciąż chrupiące, pachnące kminem rzymskim. Przygotowanie jest niezwykle proste – w zasadzie potrzebny jest blender, miska i patelnia.  Proponuję podać z jogurtowym sosem miętowym…

Składniki:

– puszka ciecierzycy

– połowa średniej cebuli

– duży ząbek czosnku

– jajko

– 2 łyżki mąki

– natka selera naciowego (dużo)

– liście mięty (opcjonalnie)

– przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka

W blenderze zmiksować najpierw cebulę, czosnek i natkę selera na gładką masę. Dorzucić odsączoną, wypłukaną ciecierzycę i zmiksować pulsowo – ziarna powinny zostać złamane, a nie zmiksowane na papę 🙂 Przełożyć do miski i dodać jajka, mąkę, liście mięty i przyprawy. Delikatnie wymieszać.

Placuszki formować mokrymi rękami i układać na rozgrzanej patelni (można usmażyć je bez tłuszczu). Smażyć do zarumienienia. Smacznego!

SAM_4674

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s