Mazurek kajmakowy

mazurek1

Raz do roku wyciągam stary przepis i zaczynam piec. Kruchy, maślany spód, a na nim masa z mleka gotowanego do dwóch godzin. Święta wymagają czegoś specjalnego, a ten mazurek idealnie spełnia te wymagania. Kruchy, kremowy, słodki – nie można się mu oprzeć.

Spód:mazurek2

  • 600g mąki
  • 400g miękkiego masła
  • 200g cukru pudru
  • 2 surowe żółtka

mazurek3Składniki umieszczamy w misce i zaczynamy rozdrabniać nożem.

Siekamy do momentu, kiedy małe kawałeczki masła połączą się z mąką i cukrem. Wtedy szybko zagniatamy ciasto na spójną masę ręką – nie powinno zbyt się ocieplić. Następnie chłodzimy ciasto przez pół godziny w lodówce.mazurek4

 

Schłodzone ciasto wykładamy na blachę (nie trzeba jej natłuszczać), rozkładamy cienko, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto powinno być złociste i pachnące.

mazurek5

Masa kajmakowa:

  • 1l mleka 3.2%
  • 400g cukru
  • laska wanilii (wydrążone ziarenka)

Składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy mieszając (na początek można dodać łupinę wanilii dla większego aromatu, wyciągając ją po 10 minutach).

mazurek6Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna zmniejszyć objętość o połowę, zmienić kolor na brązowy i wyraźnie zgęstnieć. Wtedy dodajemy do niej tabliczkę gorzkiej czekolady, żeby złamać słodycz masy.

 

Masę wykładamy na ciamazurek7sto
i dekorujemy jak nam w duszy gra. Ja ozdobiłam mazurka w tym roku bakaliami – wyglądał przecudnie.

3 myśli w temacie “Mazurek kajmakowy

Dodaj komentarz